Dinsdag 15 december -Zeist

Dit is echt de allerlaatste blog over deze reis naar Nepal.
Vanmorgen om 03.15 zijn we veilig en wel op Schiphol geland, na een voorspoedige vlucht. Marja stond al klaar om ons naar huis te brengen!

Maandagochtend hebben we in Kathmandu nog onze laatste inkopen gedaan en Ads verjaardag gevierd. Eindelijk hoort hij ook tot het legioen van hen die niet meer moeten, maar mogen! Hij had daar al zo lang naar uitgezien...

Op mijn laatste wandeling door Kathmandu werd ik nogmaals geconfronteerd met een van de noden in deze stad: de jongens die op straat wonen en leven. De hele dag hangt een groep van 10 a 15 echt jonge jongens rond op een plaats in de stad, waar hun voornaamste bezigheid lijm snuiven is (zie foto).

De andere foto is van een aardbeienverkoper. Op een heel kunstige wijze had hij een piramide van aardbeien gebouwd.

Het vliegen met Arkefly heeft gemengde gevoelens bij ons achtergelaten. Het is heerlijk om min of meer rechtstreeks te vliegen en het vliegmaterieel is vrij nieuw. De service is beroerd, alleen op het gedeelte Bahrein - Kathmandu krijg je zonder betaling eten en wat te drinken aangeboden; op het traject Bahrein - Amsterdam (>7 uur vliegen) helemaal niets tenzij je betaalt (als je nog euros op zak hebt). Wat mij betreft betaal ik liever iets meer, met een goede service, dan dit. Daarnaast was het (bijna) lachwekkend hoe moeilijk men deed bij het inchecken in Kathmandu, omdat we ongeveer 1 kilo te veel bagage hadden... Dit zou wel eens de laatste keer met Arkefly geweest kunnen zijn, tenzij er iets verandert. Ik had medelijden met de Nepalezen, die dit allemaal in opdracht van Arkefly moesten uitvoeren.

Wat ook gezegd mag worden, we kwamen wel keurig op tijd in Bahrein aan, waardoor we daar nog Ads verjaardag met koffie en gebak hebben kunnen vieren.







Om half zes vanochtend vielen we eindelijk moe en schoon in slaap.

Al met al mogen we terug zien op een bijzondere reis. Ook een vermoeiende reis, maar we waren niet gekomen om vakantie te vieren. Voor mij was het hoogtepunt dit keer het bezoek aan de verschillende kerkjes in de bergen en in de Terai. Het is geweldig om te zien wat God in Nepal al 20 jaar aan het doen is. Hieronder nog wat foto's van deze trip.

Ook indrukwekkend is wat de christenen zelf allemaal in Nepal doen. Alleen al NGOC heeft met zijn schriftelijke bijbelcursussen bijna een half millioen mensen bereikt! Grootste nood in Nepal is niet zozeer evangelisatie (de Nepalezen kunnen ons daarin nog een lesje leren), maar vooral het opleiden en trainen van kerkleiders. Daar wordt met man en macht aan gewerkt en samengewerkt door de verschillende Nepalese organisaties, vooral ook op dat gebied kunnen ze heel goed hulp gebruiken. En wil je toch graag ook iets betekenen voor Nepal op het gebied van evangelisatie, dan kan dat door bijvoorbeeld organisaties als NGC (voorheen NGOC) te steunen met financien en gebed. Meer info daarover op de website van de stichting Hope for Nepal: www.h4n.nl.











Tot slot nog een kort stukje video uit Pokhara City Church en Naya Gaun Church:

Maandag 14 december - Kathmandu (laatste)

Ook Ad en Paula hebben zaterdag een fijne dienst gehad in Kaireni, Ad werd hierbij vertaald door Jutta. Hieronder een foto van het voorgangersechtpaar.


Na afloop zijn ze met Prem en Prabha nog gezellig wezen eten bij Begnastal, een van de meren ongeveer 10 km. Buiten Pokhara. De foto hieronder van Prem en Prabha is daar genomen.

Zo kwam er een eind aan een enerverende 18 dagen in Pokhara. Zondagochtend vroeg er al uit (6 uur) en met 2 taxis naar het busstation en met de bus van Swiss Travel naar Kathmandu. De foto hieronder is van het afscheid van Prem en Prabha.


Er was niet veel zon vandaag, maar wel aangenaam reisweer. In Kathmandu begint het al aardig af te koelen en ook de load-shedding is in Kathmandu al weer begonnen. Rond 14.30 arriveerden we op de eindhalte van de bus en met een gammele oude taxi waren we een kwartier later in het Tibet Guesthouse.

Door alle politieke verwikkelingen en de destructieve acties van de Maoïsten, is de brandstofvoorziening al tijden een groot probleem. Toen we vanmiddag nog een boodschap gingen doen, kwamen we langs een tankstation, waar kennelijk weer eens benzine verkrijgbaar was, want er stond een rij van honderden motoren op hun beurt te wachten voor een paar liter benzine. Het viel op hoe ordelijk dit allemaal ging, zonder dat er politie aan te pas kwam. Ik heb niet gezien dat er mensen later bij kwamen en probeerden voor te dringen (zie foto).


Vandaag is het de grote dag voor Ad, hij is hij 65 jaar geworden! Hij zag al met angst en beven uit naar wat Aukje en Paula (misschien) bedacht zouden hebben. Hieronder een foto van het ‘jonge’ paar toen Ad nog 64 was...

Zaterdag 12 december - Pokhara (5 en laatste)

Wakker worden in Nepal is heel anders dan wakker worden in Nederland.
Om te beginnen staan de ramen altijd wagenwijd open, dus alles wat buiten gebeurt, dringt gelijk je kamer binnen.

Ons guesthouse staat niet in een buurt met alleen maar guesthouses en hotels, nee, overal tussendoor staan er kleine huisjes. Zo ook achter ons guesthouse (zie foto’s hieronder).




Het leven in Nepal begint elke dag voor de meesten als het licht wordt. Het begint met wat gerammel van potten en pannen van vrouwen die aan het werk gaan. Tussendoor wordt er stevig gerocheld en kelen geschraapt en gespuugd. Dat is hier geen onfatsoenlijk gedrag, bijna iedereen doet dat, maar het is wel erg onhygienisch en vies. Na al die keren dat we hier geweest zijn is dat iets waar we nog steeds niet aan gewend zijn.

Honderd meter achter ons staat een sportschooltje, waar men om 6 uur al begint. Kennelijk is ‘sporten’ zonder harde muziek en veel gekreun niet mogelijk, dus ook deze geluiden vermengen zich met de andere ochtendgeluiden.

Intussen staat vlak onder ons raam een jongeman zich te wassen, ook dat gaat gepaart met veel geluiden, proesten en spetteren, maar ook weer rochelen en spugen. Een stukje verderop komen de eerste vissers van het meer af, met de vangst van die ochtend. In een hand de gevangen vis en over hun schouder de netten die ze gebruikt hebben.

Aan de andere kant van het guesthouse, de straatkant, komt het leven ook op gang, de eerste bussen en motoren hebben al van zich laten horen. De eerste stofwolken van die dag trekken al weer op en natuurlijk wordt dit alles weer regelmatig overstemd door het getoeter van de 3-tonige hoorns van vrachtwagens en bussen (het is een ongeschreven wet, dat personenautos en motoren die niet hebben). Boven deze geluiden uit dringt zachtjes het licht gierende geluid van de waterpomp door. Elke ochtend wordt eerst gezorgd, dat de watertanks op het dak gevuld worden.

Boven het meer hangt nog een ochtendnevel, een frisse ochtendnevel. Het is ook nog erg fris buiten, desondanks loopt onze achterbuurvrouw op haar blote voeten over haar erf te scharrelen, waar inmiddels zich ook de eerste kleine kinderen gemeld hebben. Vanaf de straatkant begint heel voorzichtig de eerste zonnestralen in onze kamer door te dringen.
Zo maar een ochtend in Nepal.

De afgelopen dagen hebben we in alle rust doorgebracht. Ad en ik hadden ons voor te bereiden op de spreekbeurten van van vandaag en verder ben ik nog een aantal contacten langs geweest, zoals ACN en NGOC. Ook heb ik nog een goed gesprek met Grishma gehad.

Tussendoor was het lekker om even een wandelingetje langs het meer te maken, er is daar altijd wel wat te zien, zoals hier de wassende vrouw.


Vanochtend sprak Ad in Kaireni en ik in de Pokhara City Church. Voor mij een nieuwe ervaring (en voor Ad ook natuurlijk, zij zijn op dit moment nog niet terug)

Morgenochtend stappen we op de bus naar Kathmandu en zit het er hier bijna op.

Hieronder nog een paar foto’s uit de Pokhara City Church.



Woensdag 9 december - Pokhara (4)

Afgelopen maandag zijn Ad en ik een nachtje naar Dhampus geweest, in de hoop ’s ochtends een mooie zonsopkomst op de Annapurna te kunnen zien. Om 12.15 werden we door de ladies uitgezwaaid.


Dhampus is een klein dorpje aan het beginpunt van vele trekkings. Ongeveer 20 min. noordelijk van Pokhara (met de auto) begint de klim, want Dhampus ligt ruim 600 m. boven het vertrekpunt.

De klim bestaat grofweg uit 3 delen: eerst ca. 400 meter omhoog langs een trap. Na dit stuk is er een theehuisje waar je even op adem kunt komen, met de onvermijdelijke Tibetaanse verkoopsters. Daarna volgt een gedeelte wat veel minder hard omhoog gaat en tenslotte nog een kleine 200 meter omhoog langs een trap. Onderweg hadden we natuurlijk ook af en toe prachtige vergezichten.
Het is een inspannende tocht van ca. 2 uur, die niet te onderschatten is. Als je maar iets te snel gaat, kom je gegarandeerd de man met de hamer tegen. Daar staat tegenover dat de natuur en de vergezichten heel mooi zijn en ook het kleine dorpje op het minder steile gedeelte is heel leuk. De mensen zijn overal vriendelijk en op veel plaatsen kan je wat drinken of eten (voor Nepalezen is dat overigens hetzelfde, je eet rijst, maar ook cola en zelfs een cigaret!)

Ik had Ad al gewaarschuwd voor het laatste gedeelte, dat niet zo lang is, maar wel erg venijnig. Het viel ook behoorlijk tegen, maar toch waren we binnen 2 ½ uur boven!









We zijn toen eerst op zoek gegaan naar een geschikte slaapplaats, met goed uitzicht op de bergen. Die waren op dat moment en ook de rest van de dag overigens niet te zien, we zaten midden in de wolken en later kregen we nog een spatje regen. Maar voor dat gebeurde hadeen we al een slaapplaats gevonden in hotel Orchid. Op de foto zit Ad te wachten op het ‘diner’, nadat we eerst een (goede) kop koffie ‘gegeten’ hadden.


Na een redelijke nachtrust waren we al vroeg (05.30) wakker, alleen moesten we toen nog 45 minuten wachten voor de zon opkwam. Het leek aanvankelijk niets te worden, want er kwam aardig wat bewolking vanuit het dal opzetten. Maar ongeveer 5 minuten voor de zon de bergtoppen zou gaan beroeren, brak de bewolking. Daarna konden we minutenlang genieten van een schitterend schouwspel dat niet te beschrijven is. De foto’s hieronder spreken boekdelen! Wat is Gods schepping mooi en wat hebben we samen zitten genieten!
De foto’s hieronder zijn van de Annapurna South, maar de Fishtail en het oostelijke gedeelte waren ook goed zichtbaar.






Na het ontbijt zijn we terug gelopen, naar beneden. We hadden nog een aantal leuke gesprekjes onderweg met Nepalezen. Het valt overigens op hoeveel jonge westerse vrouwen in hun eentje de bergen in trekken, soms zelfs zonder een gids, ze hebben geen idee van de gevaren om alleen te lopen. Nepal is een over het algemeen veilig land, maar dit is de kat op het spek binden. Ik heb een paar van hen gewaarschuwd, maar ze keken me aan of ze water zagen branden en gingen gewoon door.

De afdaling nam natuurlijk wat minder tijd in beslag, maar gemakkelijk is het absoluut niet. Het is goed oppassen om het juiste ritme voor jezelf te vinden. Min of meer ongeschonden waren we om 10.00 uur alweer beneden. De taxichauffeur had ons beloofd weer op te halen en warempel, hij stond er ook. Zo waren we om 10.30 alweer terug in Phill’s, waar overigens geen spoor te vinden was van de ladies, die zaten nog lekker ergens langs het meer te ontbijten.


’s Avonds hadden we een afspraak bij een huisgroep van Naya Gaun Church, het liep alleen allemaal een beetje anders. Om 17.45 stapten we in een taxi om er heen te gaan. Het was inmiddels donker geworden en toen we de Old Bazar road passeerden zagen we overal langs de kant van de weg brandende hoopjes liggen. Niet de vuurtjes van mensen, die hun rommel verbranden. Toen we verder kwamen, bleek er voor ons een grote groep Maoïsten te lopen (ja zij weer), met meters lange staken met fakkels er op. Dit is iets wat ze tegenwoordig wel vaker doen, voor er weer een staking is. Het was erg intimiderend en omdat alles rond Pritvichowck (waar we langs moesten) stagneerde en het onzeker was hoe dit verder zou gaan, besloten we terug te gaan naar Lakeside. Ik heb de indruk dat deze figuren, die zeggen het beste voor te hebben met hun land en de mensen, alleen maar bezig zijn om angst te zaaien, alles kapot te maken om zo straks makkelijk de macht te kunnen overnemen.


Hierboven (een niet zo duidelijke) foto van een afstand genomen. De staking is overigens vanmorgen om onduidelijke redenen afgelast. Dit alles geeft steeds meer onrust en onzekerheid in het land.

Zondag 6 december - Pokhara (3)

“Zie de maan schijnt door de bomen... Allemaal een leuke st. Nicolaasavond gehad? Hier in Nepal hebben we daar uiteraard weinig van gemerkt. Waar we in toenemende mate wel veel van merken zijn de Maoïsten. Ze beginnen zich steeds meer als een stel verwende kinderen te gedragen die hun zin niet krijgen. Gisteren hebben ze plotseling een kruising vlakbij 2 uur lang bezet gehouden. Morgen of woensdag (dat is nog niet helemaal duidelijk) zal er een algemene staking uitgeroepen worden door hen. Dat betekent dat er geen verkeer de weg op kan (lees: mag) en dat de winkels dicht zullen (lees: moeten) blijven. Bovendien gaan ze de komende dagen autonome gebieden in Nepal uitroepen. Een soort provocatie naar de overheid toe in feite, weliswaar niet gewapend, maar wel soms zeer dreigend. Wanneer worden ze eindelijk wakker uit hun droom...

De afgelopen dagen hebben we lekker genoten van het mooie weer en van een stukje rust. Hieronder een foto van schoolmeisjes op weg naar school met de boot en daaronder Aukje lekker in het zonnetje op het dak van ons hotel. De onderste foto is genomen terwijl we zaten te ontbijten bij Sam’s Place, aan het meer.






De dag erna was voor Paula niet zo prettig, was het een voedselvergiftiging of toch iets anders. Ze heeft zich een dag of twee beroerd gevoeld maar is er nu gelukkig weer boven op. Daarnaast heeft Aukje af en toe last van duizeligheid, vooral in de ochtend, daarom zijn ze allebei ook vanochtend niet mee geweest naar de kerk.

Het is elke keer weer speciaal en emotioneel om je broeders en zusters in Naya Gaun Church terug te zien. Hieronder wat foto’s die door Ad in de kerk genomen zijn. De eerste is van het bankje achter in de kerk, samen met een stel van m’n vrienden. Naast me zit onze oude tuinman, die twee jaar geleden tot geloof is gekomen. Hij was zo trots als een aap dat we naast elkaar zaten. Daaronder een foto genomen tijdens de prediking en daaronder een foto terwijl ik bid met een 87-jarige broeder. Een heel lieve man, hij vroeg om gebed, omdat hij vaak duizelig is.




Ik heb gesproken over onkruid in je levenstuin, wat door verschillende mensen goed opgepakt is. Na afloop heb ik heel wat broeders moeten huggen. Het was fijn en bijzonder om weer bij ze te zijn.
Tot zover onze avonturen van deze dagen.

Inmiddels hebben we dankzij de acties van de Maoïsten niet kunnen internetten, de hele zondag is alles dicht geweest en was er geen gemotoriseerd verkeer op de weg (zie foto hieronder).


Op de laatste foto van vandaag Maoïsten, die Hallan Chowk bezet houden tijdens de stakingsdag.


Het was wel een mooie gelegenheid om een bootje te huren en het meer op te gaan.

Donderdag 3 december, Pokhara (2)

Een kleine 2 dagen eerder dan gepland waren we terug van onze trip met Resham van het Nepal Gospel Center; een trip die we niet snel zullen vergeten!

Zondagochtend in alle vroegte vertrokken we naar Mugling, waar we opgepikt werden door Resham en zijn zoon Anaguran. Het werd het begin van drie gedenkwaardige dagen. Een kilometer of 40 voorbij Butwal gingen we van de ‘snelweg’ af, richting Sandhikharka in het Arghakhangi district. Na ongeveer een uur rijden was het afgelopen met de asfaltweg en werd het een zand/stof/keienpad. Dat zou zo 2 dagen duren... Dagen die Ad, die voor het eerst in Nepal was, uitstekend doorstaan heeft.

Het begon gelijk al goed, want na een paar honderd meter weigerde de auto een steile helling op te gaan. De oorzaak daarvan lag onder meer in het feit, dat achterin honderden kilo’s aan Nepalese Gideon Bijbels lagen. Er zat maar één ding op, een lege auto naar boven sturen en er zelf lopend achteraan (zie foto). Dat zou zich verderop nog een aantal keren herhalen die dag en de dag er na!


Deze onverharde weg leidde uiteraard langs vele steile hellingen/afgronden, met soms wel een diepte van meer dan 1000 meter, niet echt mijn hobby! Uiteindelijk kwamen we ruim voor donker (16.30) in Sandhikharka aan. De voorganger van de lokale kerk stond ons al op te wachten. Door de vermoeiende rit lagen we al heel vroeg in bed (met een matras van ca. 2 cm. dik, wat later toch nog beter bleek te zijn dan de volgende overnachting, namelijk helemaal geen matras, alleen planken).

De volgende ochtend, na dahl bhat gegeten te hebben (zie de foto met Anaguran en Deepak, de laatste was ons vooruit gereisd), hadden we een ontmoeting met de lokale en regionale kerkleiders in het nieuwe kerkgebouw. Dit gebouw is grotendeels betaald vanuit een gift uit een PKN gemeente in Hensbroek. Het gebouw is bijna af, maar er is nog wel wat geld nodig om het helemaal af te bouwen (zie foto hieronder).



De ontmoeting vond buiten plaats, nadat ons eerst de nodige eerbewijzen waren verleend in de vorm van het omhangen van een bloemenslinger (op de foto links Resham en op de 2e foto Resham en Anaguran met in hun midden de voorganger, Pratigya Saru). De gemeente telt op dit moment ca. 100 gedoopte leden. Het werd een bijzondere ontmoeting, waarin Ad en ik ook nog een woord van bemoediging hebben mogen delen.



Vroeg in de middag ging het van hier naar het dorpje Asuurkot, waar ook een kleine gemeente is. Hier woont een vrouw van 75 die in dit district voorzover bekend de eerste gelovige was(27 jaar geleden). Bijzonder was ook de ontmoeting met een van de nieuwste gemeenteleden (totaal 26), een broeder van 80 (!), net gedoopt! Zie foto hieronder.


Van Assurkot ging het naar het district Pyuthan, naar het plaatsje Khalanga. Deze gemeente telt ca. 100 gedoopte leden en komt samen in een gehuurd mudhouse. Ad moest diep door de knieen om ongeschonden naar binnen te kunnen (zie foto).


Zoals voor alle kerkjes die we bezochten, werden hier ook Bijbels afgeleverd. Deze gemeente is hard op zoek naar een nieuwe en grotere ruimte. Na met hen gebeden te hebben, vertrokken we naar de laatste bestemming van deze enerverende dag: Bijuwar, waar we in het donker om ca. 18.30 aankwamen.

Alle kerkjes die we bezocht hebben hebben zeer gemotiveerde voorgangers en evangelisten, ze gaan er gewoon voor, ook al zijn de omstandigheden soms heel moeilijk en hebben sommige van hen zelfs vanwege hun evangelisatie al gevangen gezeten. We hebben ook in alle bezochte kerkjes met de leiders mogen bidden.
Op de foto hieronder Devu Giri, de voorganger, en zijn gezinnetje. De volgende ochtend werden we rondgeleid over het stukje grond dat ze als gemeente gekocht hebben. Deze gemeente bestaat 2 jaar en telt al meer dan 100 gedoopte leden. Ze hebben een heel klein mudhouse (gehuurd), dat veel te klein is en ze hebben dus dringend behoefte aan een geschikte ruimte, maar nog niet de middelen om een gebouwtje neer te zetten.


Van hier ging het naar het zuiden, naar de Terai in het Dang district. Eerst naar het dorpje Marighat, waar God geweldige aan het doen is onder de Taru’s. Toen we aankwamen stond een welkomst comité ons al op te wachten! (zie foto’s hieronder). Ad en ik hebben ook hier een woord van bemoediging met hen mogen delen, waarna een heerlijke dahl bhat op ons stond te wachten. Deze gemeente is sinds kort in het trotse bezit van een eigen kerkgebouw (zie foto hieronder).




Hierna gingen we op weg naar onze laatste bestemming: Balapur. Ook deze gemeente in de Terai is in het trotse bezit van een eigen gebouw. Dat is belangrijker dan wij denken, want in het hindoeisme en in de islam staan de tempel/moskee centraal voor de gelovigen. Voor nieuw gelovigen is het dan ook goed te weten dat christenen ook een eigen “tempel” hebben, wat ze overigens ook veel minder afhankelijk maakt van de wispelturigheid van de verhuurders. Op de foto’s hieronder ook een foto van Ram Bahadur Thapa, de voorganger.
Na het afscheid werden nog 2 gemeenteleden onderweg bezocht en voor hen gebeden.



Zo kwam er een eind aan een 6-tal bijzondere bezoeken aan bijzondere kerken en mensen. God is geweldige dingen aan het doen in Nepal en dat hebben we met eigen ogen mogen zien, ook al was de reis af en toe ‘scaring’ voor mij. Wat volgde was nog een lange reis terug naar Pokhara, waar we om 22.30 aankwamen.

Wat een geweldig land is dit toch en wat een geweldige mensen. Maar bovenal wat een geweldig werk is God aan het doen. Blij en dankbaar zijn we, dat we daar een klein stukje van hebben mogen zien.
Na eindelijk weer een warme douche zijn we daarna doodvermoeid als een blok in slaap gevallen.

Aukje en Paula hebben zich deze dagen ook goed vermaakt (quality time volgens eigen zeggen), maar waren wel blij dat we weer heelhuids terug waren. Ze waren zelf ook blij nog ongeschonden te zijn, want bij een bezoek aan het centrum van Pokhara werden ze geraakt door een telefoonkabel die brak (de telefoonkabels lopen bovengronds). Kort daarna werd Paula geraakt door een roekeloze taxichauffeur, maar ook dat liep gelukkig goed af.