Maandag 30 maart – eind goed al goed?

Zondagmiddag kreeg ik al de eerste signalen, gisteren werd het helemaal duidelijk, onze bagage is terecht! ’s Ochtends kregen Wim en Hetty deze al thuis bezorgd en ’s middags ook wij. Het enige minpuntje is, dat de (nieuwe) koffer van Hetty beschadigd is.

Tijd dus voor een korte terugblik op de afgelopen weken. Daarbij wil ik allereerst alle leden van de groep bedanken voor hun bijdrage en inzet. Je kan van alles organiseren, maar alles staat of valt met de reacties en de medewerking van de individuele leden van de groep. Bedankt Wim, Veerle, Trix, Sigrid, Marja, Karen, Jantina, Hetty, Aukje en; ik heb een geweldige tijd met jullie gehad!

Tijd tenslotte voor een korte opsomming van de (voor mij) hoogtepunten:

De ontmoeting met Prem en Prabha, Tilak en Pawan en Prapti en de bezichtiging van hun nieuwe huis.


De ontmoeting met onze vrienden in Naya Gaun Church


De inzegening van het kerkje in Patichoor



.... en de onverwachte toegift in de vorm van een doopdienst in de rivier



De 65e verjaardag van Aukje



De ontmoeting met Chanman en Daniel van Indreni Ministries


De ontmoeting met Jutta en de andere bekenden in Kaireni



De ontmoeting met Ram Prasad, zijn familie en hun pleegkinderen


Het bezoek aan het alfabetiseringsprogramma en de opvang van vrouwelijke verslaafden (Asal Chimnekee Nepal)



En de ontmoeting met Sita Poudel van NGOC in Kathmandu

Dank bovenal aan onze hemelse Vader, dat we dit allemaal hebben mogen doen. Het is fantastisch om te zien hoe het werk van God door gaat in Nepal!

Zaterdag 28 maart

Klaar voor vertrek in Tibet Guesthouse

Bijna drie en een halve week zijn we letterlijk door het stof gegaan, alhoewel de laatste dagen wat beter waren. Maar verder hebben we een geweldige tijd gehad, ook als groep.

De koffers op dak van de auto en wij er in!

Vandaag stond onze terugreis op het programma, een dag van 28 uur en 45 minuten (vanwege het tijdsverschil). ’s Ochtends om 5 uur waren we al op en rond een uur of zes vertrokken we naar het vliegveld. Alles begon heel vlot en soepel, we stonden vooraan in de rij om in te checken. Tot de vertrekhal ging het zo heel vlot.
Wachten voor de incheckbalie in Kathmandu

Buiten zag het weer er (weer) goed uit, alleen bleek dat het horizontale zicht niet zo best was. Al vrij snel kregen we te horen, dat de vlucht daarom uitgesteld was, uiteindelijk werd dat ruim 2 uur extra wachten. De aansluitende vlucht vanuit Delhi naar Londen vertrok daarom ook te laat.

Een ding is me op dit traject heel goed bevallen: het vliegtuig (B777) en de zitruimte (zoveel ruimte heb ik in jaren niet gehad). Het eten was wat minder dan de heenweg helaas en ik begrijp ook niet zo goed, waarom midden op de dag de luiken dicht moeten...

Een laatste blik op de Annapurna vanuit het vliegtuig (we zaten aan de goede kant!)

Nadat ik mijn telefoon had aangezet ontving ik eerst een smsje dat Sigrid en Jantina de dag ervoor veilig waren aangekomen.
Al met al kwamen we (dacht ik) nog net op tijd in Londen aan voor de vlucht naar Nederland. Buiten het vliegtuig werden we opgevangen door een grondstewardess, die ons vertelde dat we pas de volgende ochtend konden doorvliegen. Het vliegtuig van de KLM stond weliswaar nog aan de grond (op dat moment hadden we nog 40 min.), maar wilde niet op ons wachten (totaal 8 personen). Bedankt KLM!!! Ik was toch al geen fan van ‘onze’ KLM, maar nu nog minder. Als je al 18 uur onderweg bent, zit je niet op dit soort ‘stunts’ te wachten. Het gevolg was, dat we (zonder onze koffers, want die waren doorgecheckt naar Amsterdam) even laten een half uur in de kou op een bus stonden te wachten om naar een hotel te gaan, sommigen zonder jas. Brrrr....

Via het hotel hadden we uitgevogeld dat we de volgende morgen naar terminal 5 moesten, omdat we op een BA gevlucht geboekt waren.
Samen met 2 andere passagiers stonden we om 4.45 in de ochtend (...) weer in de kou op de bus te wachten. Helaas kregen we in terminal 5 van de BA grondsteward te horen, dat er een fout gemaakt was bij de overboeking en we dus niet met de vlucht van 7.05 mee konden. Daarom zijn we terug gegaan naar terminal 3, naar een grondsteward van Jet Air. Die erkende dat zijn collega de avond ervoor een fout had gemaakt, gelukkig wist hij ons op de eerstvolgende vlucht te boeken (anderhalf uur later). Dat was nog aardig krap, want omdat we naar terminal 5 terug moesten, konden we maar net op tijd ‘boarden’.

Zo kregen we uiteindelijk op zondagochtend (10.30) eindelijk vaste Nederlandse grond onder de voeten. Einde reis? Echt niet, want onze bagage was spoorloos en is op dit moment (op 1 koffertje van Trix na) nog steeds spoorloos.
Buiten stonden Hans Z. en dochter met kinderen te wachten en (hoera!) we (Trix en wij) konden met Hans meerijden.

Vrijdag 27 maart - Kathmandu

De laatste dag in Kathmandu begon stralend. In de ochtend eerst de bekende taferelen: overal mensen die hun deel van de straat aan het vegen zijn en vuilophalers met fietskarretjes, die alles verzamelen.
Het was vandaag een stuk minder stoffig, doordat we gisteren en afgelopen nacht een paar buitjes gehad hebben. We hebben de dag rustig doorgebracht met het doen van de laatste inkopen, de koffers kunnen bijna niet meer dicht...

Wortelen en lenteuitjes

Om half drie vertrokken Karen en Veerle naar het vliegveld, tot twee keer toe zelfs, want toen ze om de hoek verdwenen waren, kwamen ze nog geen minuut later achteruit weer terugrijden. Er stond een grote auto in de smalle straat, die kennelijk alleen nog maar vooruit kon.

Daarna ben ik lekker nog even gaan dwalen door de binnenstad, ik geniet nog steeds van alles wat ik daar zie. Na een kammetje gekocht te hebben voor 10 roepies, heb ik nog een (heel goedkoop) computerboek kunnen kopen voor Photoshop. De foto's worden straks nog mooier!

Verse kokosnoot

Zo zijn we nu nog met z'n zessen en gaan we morgenochtend om 6 uur op stap naar het vliegveld. Morgenavond 22.30 hopen we op Schiphol aan te komen. Het wordt morgen een lange dag. Tot slot nog een paar straattafereeltjes in Kathmandu:

Aardbeienverkoopster

Fietsenwinkel

Zo maar een straatje in het oude centrum.

Lekke band? Hier kan je hem laten repareren!

Nog een fruitverkoopster

Donderdag 26 maart

Vandaag namen we afscheid van Jantina en Sigrid, de groep is onthoofd en het einde van de reis begint nu echt te naderen. Om 9 uur hebben we ze uitgezwaaid, toen ze met de taxi richting vliegveld verdwenen.

Ook vanmorgen bleken een paar mensen nog niet helemaal klachtenvrij te zijn, daarom besloten Aukje, Wim en Trix in het hotel te blijven, terwijl de rest van de groep op bezoek ging bij het Nepal Gospel Outreach Center in Kathmandu. Hieronder een archieffoto van Sita en Resham die samen dit werk leiden.


Resham verblijft op dit moment in Europa, dus ontving Sita ons alleen. Samen met haar zoon kwam ze ons ophalen. Omdat we niet allemaal in de auto pasten, namen Sita en ik een taxi.

NGOC heeft aan de zuidkant van Kathmandu een mooi plekje gevonden voor hun kantoor en trainingsruimten, een plek waar de luchtvervuiling nog niet echt is doorgedrongen. Nadat we een kopje thee hadden gedronken werden we door Sita rondgeleid en konden er vragen beantwoord worden. NGOC heeft inmiddels meer dan 425.000 studenten gehad! Het is fantastisch om te zien hoeveel mensen er hierdoor al met het evangelie bereikt zijn.

Na een lekkere hap rijst werden we naar Patan gebracht, waar we in de bookshop van GFA nog wat wilden kopen, maar helaas bleek die verplaatst te zijn en niet zo makkelijk te vinden.

Wim bleek 's avonds aardig opgeknapt te zijn van zijn dagje rust en dat was te merken. Wel was Veerle aan het eind van de middag spoorloos, maar die kwam even later weer 'boven water'. Ze was even een cadeautje voor een familielid wezen kopen en dat had wat meer tijd in beslag genomen dan gepland.

Zo is de op een na laatste dag vrij geruisloos verlopen, in een chaotische stad, waar de autos en motoren nog meer lijken te toeteren dan ooit. Hieronder nog een plaatje van Thamel.

Woensdag 25 maart

Gisteren (dinsdag) was eindelijk een vrije dag voor de groep. Voorzover de lichamelijke conditie dat toeliet, hebben alle groepsleden daar ook druk gebruik van gemaakt.
Het was ook een vervelende dag voor Aukje en Trix, allebei voelden ze zich niet lekker en Aukje heeft zelfs de hele dag op bed gelegen. Om die reden ben ik 's middags alleen naar Prem en Prabha gegaan, waar we voor de lunch uitgenodigd waren. Op de terugweg is Prem bij me achterop meegereden om de motor, die ik van hem te leen had, weer mee terug te nemen. Dat was een leuk ritje, want kennelijk was Prem het helemaal niet gewend om achterop te zitten. Hij had zijn handen op mijn schouders gelegd en bij elke stuurcorrectie, stuurde hij mee op mijn schouder...

In de ochtend had ik ook nog Grishma op bezoek gehad. Hij had een CD-rom met veel foto's over het werk van LEAD Nepal meegenomen. Hele mooie foto's staan er bij.

En vandaag dus terug naar Kathmandu, met de bus (Swiss Travel). Aukje was gelukkig wat beter dan de dag er voor, maar helaas ging het onderweg weer helemaal mis. Na de eerste stop ging het niet meer, ze was heel misselijk en ziek. Tot er iemand uit de groep zei: Ik heb zuigtabletten tegen misselijkheid. Aukje nam er 2 en laten ze nou werken! Wat een opluchting!
Vrachtwagen met buffels

Onderweg waren er weer de gebruikelijke taferelen en naarmate we dichterbij Kathmandu kwamen werd het steeds drukker en viezer.
Laatste maaltijd samen, morgen vertrekken Jantina en Sigrid

Maar gelukkig zijn we weer heelhuids aangekomen en zijn we terug in het Tibet Guesthouse in Kathmandu.

Maandag 23 maart

Vier bloemenmeisjes en een bloemenmannetje

Vandaag staat het laatste officiele gedeelte van ons bezoek aan Pokhara op het programma, een bezoek aan Asal Chimnnekee Nepal (letterlijk: Goede Buur Nepal). We mogen aanschuiven bij een alfabetiseringsklas met ca. 20 vrouwen (hier leren ze dus lezen en schrijven). We maken een geweldig uurtje mee, dat afgesloten wordt met thee, biscuitjes en heel veel bloemen (zie foto). Een voor een kamen alle vrouwen ons een boeketje bloemen geven, we waren er verlegen mee. Hieronder een foto van de hele groep:

Dit is een van de activiteiten van ACN, een gezamenlijk iniatitief van 30 kerken in Pokhara. Vrouwen die om wat voor reden dan ook nooit hebben leren lezen of schrijven, krijgen hier de gelegenheid om gratis dit als nog te leren.
In de middag brengen we nog een bezoek aan een andere tak van werk van ACN: voorlichting aan en hulp aan vrouwelijke drugs en alcoholverslaafden. Indrukwekkend wat zij met weinig middelen voor elkaar krijgen. Voor ons een heftige afsluiting van ons bezoek aan Pokhara, inclusief een bord momo's.
We werden uitbundig uitgezwaaid

Zondag 22 maart

Middagbui boven het meer

Het levensritme is hier in Nepal heel anders dan in Nederland. Velen van ons gaan regelmatig pas tegen 11 of later naar bed in Nederland, maar niet in Nepal. Hier gaan de lichten vaak al om 21.00 uit... En niet alleen bij ons, buiten wordt het dan ook echt stil; nou ja stil... Dat hangt er mede van af of er veel honden buiten lopen en of ze goed in hun vel zitten. Met een beetje 'geluk' word je elke nacht wel getrakteerd op een heus concert van hondenstemmen.
Je moet je daarbij voorstellen, dat vanwege de warmte de ramen 's nachts ook meestal openstaan. Het gevolg laat zich raden.

Een hond schrikt ergens van (een slang of een rat?) en begint te blaffen. Zijn of haar collega verderop wil zich ook niet onbetuigd laten en zo gaat dit hondennieuwtje al rap door de stad. Soms duurt het maar een minuut of 10, soms ook een uur of langer.

Achter ons guesthouse staan wat eenvoudige huisjes, waar het leven al om half zes in de ochtend begint, het moment dat het licht begint te worden. Eerst is het alleen moeder de vrouw en daarna ook de kinderen en de vaders. Een heel gezellig geluid in de ochtend. En tussen die huisjes heb ik zowaar een Nepalees familielid van onze Bart gevonden (onze hond, een Malthezer leeuw). Een levenslustig beestje, alhoewel niet op deze foto.

Zaterdag 21 maart

Zaterdag 21 maart
Heel veel kleine dingen kunnen bijzonder zijn hier in Nepal. Neem bijvoorbeeld het spellen van Engelse woorden, de merkwaardigste combinaties kom je tegen. Of moet ik zeggen: de merkwaardigste verschrijvingen.
De kapper hiernaast heeft een bord voor de deur staan (zie de foto, je kan nog zien dat het gewijzigd is). Op dit bord staat wat er allemaal te verkrijgen is bij hem. Al enige jaren stond daar ook een leuke verschrijving op: saving i.p.v. shaving. Wat een kapper in Nepal allemaal niet in zijn mars denkt te hebben... Hij is nog geen christen, maar wellicht dat hij ook eens gaat ontdekken wat het werkelijk betekent om echt 'gesaved' te worden!



Vandaag was de dag om naar Kaireni te gaan, het kerkje een stuk buiten het dorp, waar ze sinds vorig jaar een nieuw gebouw hebben. Het busje komt zo, kreeg ik te horen toen hij niet op de afgesproken tijd arriveerde.
Uiteindelijk kwamen we 10 minuten te laat in Kaireni aan en het verbaasde de groep, dat zich kennelijk niemand hierover ongerust gemaakt had in Kaireni!
Na een fijne dienst, waarin ik vertaald werd door Tilak (de eerste keer voor hem en hij deed het goed!), zijn we nog met Jutta meegeweest naar haar leefgemeenschap. Jutta blijft een bijzonder mens, eens Duitse, nu Nepalese!

Donderdag 19 maart 2009

We zitten al weer in de laatste week van ons verblijf hier. Het gaat allemaal te snel voorbij, net als de jongelui op de motoren die veel te snel gaan. De tijd staat ook hier niet stil.

Vandaag zijn de verkiezingen voor de studentenraden op de universiteiten en hogescholen. De afgelopen weken is er al het nodige tumult geweest, vooral veroorzaakt door het doorgaande intimiderende gedrag van de jongeren afdeling van de Maoisten. Er is kennelijk niemand die ze echt durft aan te pakken, of misschien is dat ook wel geplande strategie. Vrijheid en vrede zijn nog verre van gewaarborgd in Nepal en de toekomst blijft politiek gezien erg onzeker en zou zo maar weer kunnen omslaan in een burgeroorlog. Vanwege deze verkiezingen is er in Chitwan (waar de groep op dit moment verblijft) een staking uitgeroepen, maar gelukkig hebben zij daar zeer waarschijnlijk geen last van. Morgen (als de groep terug komt) is de staking weer voorbij. Ik ben benieuwd hoe ze het gehad hebben.

Meisje met kleine broertje

Het is vandaag weer een stralende dag. Ik ben net lekker op de motor weggeweest, in korte broek en overhemd en op mijn sandalen. Heerlijk om hier zo weer rond te rijden.
Vanmorgen moest ik voor een afspraak in Simpani zijn (een buurt in het noorden van Pokhara). Ik ben daar via Bagar naar toe gereden, bij Bagar is de belangrijkste studentencampus van Pokhara. Het was daar een drukte van belang, overal pratende studenten en ook de Nepalese ME was overal nadrukkelijk aanwezig. Ik hoop dat alles verder rustig verloopt.

Achter ons guesthouse loopt een hondje rond, die een ver familielid is van Boomer en Bart. Z'n gedrag is net zo. Laatst zaten een paar mensen op de grond een spelletje te doen en de hond zat er bij en keek van de een naar de ander, alsof hij alles van het spel begreep.

'Mijn' kapper 2 huizen verder

Gisteren hebben we zowaar wat regen gehad, er zat een stevige dnderbui in de buurt. Het heeft hier ongeveer een half jaar niet geregend. Helaas trok de bui niet helemaal over deze buurt en was de hoeveelheid water die naar beneden kwam voor Nepalese begrippen maar klein. Het was daarna wel een beetje minder stoffig. Als de zon niet zo fel schijnt, komt dat niet zozeer door bewolking, maar veel meer door het vele stof in de lucht, stof dat vanuit de droge gebieden in India hier naar toe waait. De temperatuur is overdag ruim 30 graden, dat wordt straks weer wennen aan de kou!


Zover voor vandaag, morgen hebben we een meeting met LEAD Nepal en overmorgen gaan we naar Kaireni, samen met Tilak. Daarover later meer.

Woensdag 18 maart 2009

Door allerlei onvoorziene omstandigheden heb ik helaas niet eerder mijn weblog kunnen updaten, mijn excuses daarvoor.

In de allereerste plaats gaat het met iedereen goed. Er zijn wel wat buikklachten geweest, maar alles is weer onder controle... De groep is op weg naar Chitwan (- Marja, die was er al een paar keer geweest). De omstandigheden hadden te maken met weinig elektriciteit (max. 8 uur per dag), een druk programma en een computervirus dat moeilijk van mijn laptop te verwijderen was. Maar ook dat is inmiddels weer onder controle.

De groep heeft een geweldige tijd in de bergen gehad en ze hebben het op een geweldige manier gedaan en genoten. Hieronder een foto gemaakt tijdens de eerst klim van 600 meter.

Vrijdagmiddag waren ze keurig op tijd terug in Pokhara.

Afgelopen zaterdag hebben we het rustig aan gedaan en op zondag was de feestelijke ingebruikneming van het kerkje in Patichoor.
We hadden een busje gehuurd om er heen te gaan, wat het reizen op slechte wegen een stuk minder onaangenaam maakt. Keurig op tijd, een half uur voor het begin van de dienst kwamen we aan. Het kerkje bestaat een gebouwtje met een dak van golfplaten en is voor Nepalese begrippen keurig afgewerkt.

We werden warm ontvangen, de blijdschap straalde van hun gezichten af. Gelijk na aankomst konden we aan het "ontbijt"... We ontkwamen er niet aan, want iedereen zat te wachten tot wij zouden beginnen. Vervolgens kregen we een fraai rozet opgespeld en wat bloemen voor in een knoopsgat.


Om ongeveer 11.15 begonnen de plechtigheden met de officiele ingebruikneming van het gebouw. Na een kort woord van de voorganger en idem van mij en een gebed, was aan mij de eer om eerst het naambord te onthullen (extra groot gemaakt zodat het voor anderen op grote afstand te lezen is). Vervolgens mocht ik een lint doorknippen en als eerste officieel het kerkje binnengaan.

Voor deze eerste dienst was het kerkje, mede door de vele gasten, veel te klein en een aantal heeft de dienst dan ook van buiten af moeten meemaken. Leuk detail is nog, dat Sigrid en Veerle door de drukte op de "mannenafdeling" belandden... Ik dacht dat het Trix was die ook een vreemde ervaring had. Ze merkte dat iets plotseling een van haar tenen omknelde... Aan haar voeten zat een Nepalese vrouw haar baby te voeden, en die had tijdens het drinken met een handje een van haar tenen gevonden!

Het was een fijne dienst en na afloop was er nog een verrassing: een doopdienst in de nabijgelegen rivier. Acht vrouwen, waarvan sommigen al behoorlijk op leeftijd waren en twee jonge mannen. Maar toen was de koek nog niet op, want een bij een feest in Nepal hoort bijna altijd ook eten!

Om ongeveer 16.30 waren we weer terug in Pokhara (anderhalf uur rijden). Het was een heel bijzondere dag geweest.

Maandag zijn we voor het eerst met z'n allen de stad ingegaan. Tussen de middag hebben we geluncht bij een Indiaas restaurant, maar dat was niet voor iedereen een succes. Dinsdag hebben we een bezoek gebracht aan Indreni ministries en aan het lepraziekenhuis (Green Pastures n.a.v. Ps.23).

Indreni ministries houdt zich bezig met kinderwerk en we hebben naar het boeiende verhaal van Chanman en Daniel (een Zwitser) geluisterd. Gods werk gaat door vooral ook door kinderen heen! Zoals zoveel zaken hier, was ook dit heel indringend. Datzelfde geldt voor het lepraziekenhuis.

's Avonds ben ik met Veerle, Jantina en Sigrid naar een huiskring van Naya Gaun church geweest. Het was ten huize van Ram Prasad, die samen met zijn vrouw ook nog eens 6 kleine kinderen opvangt en opvoed. Kinderen die of wees zijn, of ouder(s) hebben die niet voor ze kunnen zorgen. Dit werkt wordt ook voor een deel vanuit Hope for Nepal ondersteunt.

Het is stralend weer, wel af en toe erg stoffig, maar een temperatuur van boven de 30 graden in geen uitzondering en we genieten van alles.

Wat ik nog vergeet te melden is dat we zondag, tussen de bedrijven door, ook nog Aukje's 65e verjaardag gevierd hebben! Met taart!

Zondag 8 maart - Sarangkot

Het weer is vanaf onze aankomst in Nepal heel goed geweest.Het is warm en zonnig met een heel lage vochtigheidsgraad. Ik had deze dag uitgekozen om in een klim naar Sarangkot uit te vinden hoe het met onze conditie stond. Dat weten we nu dus... Op 2 na, Hetty en ondergetekende, zijn ze allemaal goed door de test gekomen.
Ik heb daarom besloten om niet mee te gaan. De groep was rond 5 uur terug op de basis. De rest van de dag hebben we in alle rust doorgebracht.

Zaterdag 7 maart - Pokhara

Nepalese kinderwagen

Zaterdagochtend zijn we naar Naya Goan Church geweest. We kwamen te laat aan, want er was geen taxi een autobus te vinden. Het bleek dat de bussen door een staking in het centrum belet werden om te rijden, zodat heel veel mensen van de taxis gebruik moesten maken.
Vorig jaar was de vergroting van het kerkgebouw afgekomen, maar als het zo doorgaat moeten ze volgend jaar weer vergroten of een andere oplossing vinden. De nieuwe mensen in de groep genoten van alles (en de oude ook!) Daarnaast was er natuurlijk ook het weerzien met veel oude bekenden.
Na de samenkomst zijn we met Prem en Prabha meegegaan om hun nieuwe huis te bewonderen. Ze hebben echt een heel leuk huisje gekregen en ze zijn er ontzettend blij mee.

Bij Prem en Prabha thuis

Donderdag 5 maart - Kathmandu


Na een ontbijt 'op dak' en het regelen van de bus, zijn we met grootste deel van de groep naar Swayambunath gaan lopen. Door de stoffige straatjes van Kathmandu lopend kwamen we al snel de eerste bruiloftsstoet tegen. Deze dag was kennelijk door de astrologen als uitstekend bevonden voor het sluiten van huwelijken. Na deze stoet uitvoerig gefilmd en gefotografeerd te hebben (op de foto één van de muzikanten) vervolgden we onze weg naar de stupa, hoe verder we kwamen, hoe stoffiger het wel leek te worden. Voor Marja en ikzelf een vernieuwde kennismaking, voor de anderen alles heel erg nieuw en overweldigend. Zo konden ze van dichtbij iets van de Boeddhistische cultuur/religie/levenswijze meemaken. De apen zijn we om veiligheidsredenen uit de weg gegaan. Via de andere kant van de heuvel, waarop de stupa ligt zijn we weer naar beneden gegaan en door de stoffige straten weer teruggelopen naar het hotel.

's Middags zijn er een aantal met een ricksha op stap gegaan. Voor sommigen (Sigrid?) was het toch wel even wennen dat iemand anders voor de voortbeweging zorgde.
Een van ons werd ook nog op slinkse wijze 1000 roepies (ongeveer 10 Euro) afhandig gemaakt. 's Avonds hebben we gezellig met z´n allen bij Northfield gegeten en na afloop hebben we onze tasjesvriend bezocht. Deze man maakt samen met zijn vrouw kleine portemonneetjes en tasjes, die hij langs de straat aan toeristen verkoopt, hij was erg blij met de klandizie.

Vrijdag 6 maart - Kathmandu-Pokhara

Weg uit het stof en de smog van Kathmandu, gelukkig. Het is om deze tijd van het jaar wel heel erg.
Vroeg in de morgen, om half zeven, waren we al op weg naar Kanthipat, naar de bus van Swiss Travel. Van buiten zien ze er misschien niet zo fraai uit, maar voor zo'n rit bieden ze voldoende comfort en bovendien hebben ze heel goede chauffeurs en zijn ze niet duur.

De reis was buitengewoon voorspoedig, mogelijk dat door de stakingen in de Terai er ook minder verkeer was.

Aukje, Trix en Marja reisden met het vliegtuig en vertrokken pas om een uur of een in de middag, ze hebben meer bergen gezien dan wij (wij helemaal niets).
Het weerzien met veel bekenden en vrienden was hartelijk. In Pokhara zelf is nog weinig veranderd, behalve dat er meer geen dan wel elektriciteit is. Maar de meesten zijn hier al aan gewend.

Dinsdag 3 maart - Het vertrek

Dankzij het gunstige tijdstip van vertrek, hebben we 's ochtends in alle rust de laatste voorbereidingen kunnen afwerken. Marja en Hans namen met de auto onze koffers mee naar Schiphol en wij konden zo zonder al te veel gesjouw met de bus en de trein, samen met Trix en Nanko en Wim en Hetty.

Het zelf inchecken bij de KLM balie lukte niet zo best, maar uiteindelijk kwamen we ruim op tijd door de Immigration. De vlucht naar Londen was ook een eitje en we landen (in slecht weer) eerder dan het schema.

In Londen weer de gebruikelijke taferelen: eerst met de bus naar een andere terminal (na eerst een 'kilometer'gelopen te hebben) en daarna een (in mijn ogen) overdreven veiligheidscontrole. Misschien is het in de USA nog erger, maar zelfs Kathmandu is realistischer. Je hebt 5 minuten nodig om na de controle alles weer aan te trekken...

In Londen kregen we ook nog een verontrustend smsje van Sigrid: Ze hadden op Schiphol toch moeilijk gedaan over de tenaamstelling op het ticket, ze mochten op eigen risico verder. Of we hiervoor wilden bidden. Uiteindelijk hebben ze zonder enige probleem de reis kunnen afmaken! PtL! Vlak voor we in moesten stappen, hebben we ze ook nog een paar minuten ontmoet.

De verdere reis verliep rustig en toch niet rustig. Inmiddels was het behoorlijk slecht weer geworden en bij ons vertrek hebben we dat ook goed gemerkt. Maar alles ging goed. Het vliegtuig was een mooi vliegtuig, met voldoende beenruimte en een goede service (B777).

Het overstappen in Delhi ging ook zonder problemen en nagenoeg op tijd kwamen we in Kathmandu aan, nadat we ongeveer een half uur ervoor nog een blik op de Annapurna hadden kunnen werpen.
We zijn inmiddels al heel wat keren in Kathmandu aangekomen, maar zo snel als deze keer zijn we nooit naar buiten gekomen. Vlak achter ons landde er een dikke airbus van Gulf, dus daar hadden we geen last van en toen we bij de Immigration kwamen stonden er bijna geen mensen. Zo stonden we in no-time bij de lopende band van de koffers. Ik denk dat ik er hooguit 2 minuten stond, toen ik tot mijn verbazing Aukje's koffer al langs zag komen en vlak daarna de mijne!

Na de gebruikelijke formaliteiten konden we al snel naar buiten toe. Daar stond al een delegatie van Tibet Guesthouse ons op te wachten met een groot bord: Tibet Guesthouse, Jan Smit Group. Dat was ongeveer 4 uur 's middags, daarna met het busje door het chaotische verkeer van Kathmandu. Heerlijk om zo hier weer terug te zijn. De mensen, de winkeltjes, het verkeer, de zon. We waren moe, maar genoten met volle teugen. Een paar uur later kwam de 2e groep zonder problemen aan.

Maandag 2 maart

Een tuin vol met bloeiende crocussen, nog net voor we op reis gaan. Een prachtig gezicht, zo is er niets en zo staat je tuin vol met bloemen.

Tegelijkertijd zijn we met de laatste voorbereidingen voor ons vertrek bezig en er tussen door nog een bezoek van een Nepalese evangelist. Het is een voorrecht zulke mensen te mogen kennen. Gods werk gaat ook in Nepal door, via hun organisatie, die schriftelijke cursussen over de bijbel en het christelijk geloof verzorgt, zijn in de afgelopen 16 jaar al meer dan 419.000 mensen bereikt!

Nog wat laatste rimpelingen voor het vertrek (een telefoontje: staat mijn naam nu wel of niet goed op het ticket...), zullen we met de trein of met de auto gaan en hoe laat gaan we. Maar eerst vandaag nog onze trouwe viervoeter naar zijn logeeradres gebracht, bij zijn vriend Boomer, ook dat hoort bij de laatste voorbereidingen.

Nog 14 uur en het is zo ver, we zien er allebei (samen met de 8 mensen die met ons meegaan) erg naar uit. De weersverwachting voor woensdag is hier slecht, maar ons wacht een dagtemperatuur van rond de 30 graden. Heerlijk!

Het volgende bericht zullen jullie uit Nepal ontvangen!